Krátce poté, co uznávaný insider kopite7kimi přišel s novými podrobnostmi o vlajkovém modelu nadcházející generace herních grafických karet od Nvidie, poskytuje hardwarovým nadšencům nové informace týkající se celé sestavy. Přestože se zelený tým neustále chlubí novými technologiemi, v některých oblastech zaostává za konkurencí. Jednou z nich je kupříkladu absence podpory standardu DisplayPort 2.1.

Tahoun současné generace Ada Lovelace, tedy GeForce RTX 4090, využívá poměrně zastaralou technologii DisplayPort 1.4a, zatímco karty RDNA 3 od AMD plně spoléhají na DisplayPort 2.1, vydaný teprve v říjnu minulého roku. Jeden by mohl namítnout, že starší verze DisplayPortu bude většině uživatelů stačit, a měl by přitom naprostou pravdu. Nutné je však pomyslet na to, že klíčová není tak úplně podpora pro připojení 8K monitoru, nýbrž propustnost.

Kolem propustnosti se točí prakticky všechno. Zatímco u karet řady Radeon RX 7000 dokáží díky DisplayPortu 2.1 může dosahovat až 54gigabitové hodnoty, u RTX 4090 s DisplayPortem 1.4a končí na 32,4 Gb/s. Uživatelé, kteří si přejí pracovat s extrémně výkonnými monitory (kupříkladu 4K@360Hz), tak nevyužijí jejich plný potenciál, neboť potřebná propustnost je zkrátka vyšší, než RTX 4090 dokáže nabídnout.

Toť ve zkratce o tom, proč může být DisplayPort 1.4a u moderních vlajkových karet nedostačující. V zeleném týmu si to uvědomují, a tudíž má řada RTX 50 přejít na DisplayPort 2.1 po vzoru AMD. Potvrdil to kopite7kimi tímto příspěvkem.

V jiném postu na sociální platformě X pak leaker prozradil, že příští grafické karty, využívající Blackwell architekturu, budou postaveny na 3nm procesu od TSMC. Jedná se přitom o poměrně velkou věc, neboť, čipy Ada Lovelace používají proces 4N, čili speciálně optimalizovanou verzi 5nm technologie.

Portál Wccftech poznamenává, že by použití 3nm procesu mohlo snížit spotřebu o 25–30 % a navýšit hrubý výkon na jeden tranzistor o 10–15 %. Hustota se má zvýšit o 70 %. Hlavně v oblasti energetické efektivity by tedy mohly karty RTX 50 opět zaujmout vedoucí pozici.