Grafické karty od Nvidie jsou cenou vysoko nad doporučenou snad už od vydání poslední generace RTX 30XX. Poslední dobou se už začíná zvedat dostupnost, ceny ale padají pouze pomalu; zvlášť pak u nejžádanějších modelů, které měly v základu nejpříznivější poměry ceny a výkonu.

To umožňuje vznik situací jako je ta z Austrálie. Přes noc tam ceny modelu ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC u řady výrobců klesly o celých 35 %. Jakožto velmi žádaný model je ale i zlevněný na téměř dvojnásobku doporučené maloobchodní ceny.

Právě cena je asi tím největším faktorem, který v současnosti odrazuje od koupě nové grafiky. Karty, jako je RTX 3050, 3060 či právě 3080, jsou snad těmi nejoblíbenějšími, a tak je také zvýšené ceny postihují nejvíce. Takto výrazné poklesy značí, že bychom si přeci jen karty na relativně normální cenovce pořídit mohli.

Přesto ještě není čas se radovat. Tento pád totiž nutně neznamená, že jde o pohyb celého trhu. Ano, Nvidia plánuje karty pro prodejce zlevnit dokonce o asi 10 %, to se ale do skutečných prodejních cen může promítnout až za nějakou dobu.