Telefon bez aplikací třetích stran si už v dnešní době představit dokáže jen málokdo, proto je také tento trh obrovský se spoustou financí, který se v něm točí. Pokud vás zajímalo, zda jsou vaše nejoblíbenější aplikace nejoblíbenějšími i mezi uživateli napříč zeměkoulí, máme pro vás odpovědi.

Analytici z Tensor Tower prošli nejstahovanější aplikace prvního kvartálu letošního roku a nastínili tak, kam se trh nyní ubírá.

Dohromady uživatelé mobilních telefonů nastahovali 37 miliard aplikací, 73 % z nich pak z Google Play.

Na první příčce najdeme TikTok s více než 3,8 miliardami celkových stažení. Není tak divu, že se konceptu krátkých videí po vzoru TikToku snaží co nejlépe chytit Instagram, který ohlašuje větší podporu originálního obsahu na své platformě.

Čísla ale začínají být zajímavější, když se koukáme pouze na data z Google Play. Zde je celosvětově nejstahovanější Instagram. TikTok sice vede v USA i Evropě, jeho první místo si ale platforma Mety bere zpět v Asii. Jinak jsou mezi regiony data relativně konzistentní, na většině listů se na prvních příčkách objevuje Facebook a WhatsApp.

I hry následují podobný vzorec, celosvětově i v Asii je nejstahovanější Garena Free Fire, mobilní klon legendárního PUBG. V EU ale toto místo zabírá staré dobré Subway Surfers a ve Spojených státech je to hra Count Masters. Candy Crush, Roblox i PUBG Mobile si také drží pření příčky.