Skupina devíti škol ve Spojeném království začala používat identifikaci dle obličeje k urychlení platby ve školních jídelnách. Školy ve skotské oblasti Severní Ayrshire tvrdí, že tento způsob je rychlejší a hygieničtější než využívání platebních karet či platby pomocí otisku prstu. Odborníci varují, že tento krok normalizuje biometrické sledování. 

Při využívání funkce platby pomocí obličeje si žák jednoduše zvolí jídlo, podívá se do kamery a proběhne platba. Data dítěte se údajně uchovávají v šifrované podobě, a to do chvíle, než odejde ze školy. Rodiče se samozřejmě nejdříve musí přihlásit, aby dítěti bylo umožněno využívání tohoto způsobu. Také mohou využít PIN, díky kterému se dostanou do historie transakcí svého potomka. 

David Swanston, jednatel firmy CRB Cunninghams, která systém zajišťuje, uvedl, že platba celkově zabere okolo pěti sekund. Dále prohlásil, že systém je využíván již od roku 2020 a od té doby se do programu přihlásilo 65 škol. Podle deníku The Financial Times se pro tento systém rozhodlo 97 % rodičů, zbytek tvrdí, že jejich děti přesně nepochopily, o co se jedná a že byly ovlivněny svými vrstevníky. 

Systémy, ve kterých se této technologie využívá, se čím dál tím více rozšiřují ve světě. V amerických školách se o zavedení systému pokouší už roky, ale využil by se spíše na bezpečnostní záležitosti. Minulý týden byl v Moskvě zaveden podobný systém určený na platby v metru