Google se s novou sérií Pixel pokusil vylepšit aspekty, které mnohé odrazovaly od koupě modelů předešlých generací. Jak dobře se mu to daří, nelze posoudit z oficiálního představení. Proto jsme shrnuly postřehy z recenzí hned čtyř serverů, abychom poskytnuli co nejširší obraz toho, co Pixel 6 a Pixel 6 Pro nabízí.

DESIGN

Design je jedním s největších odlišujících faktorů od předešlé generace, společnost totiž upustila od prodeje dvou modelů lišících se jen velikostí, a tak je i základní model výrazně větší. To by možná mohlo některé odradit, recenzenti se ale vesměs shodují, že se stále jedná o průměrnou velikost.

Pixel 6 má oproti své Pro verzi větší rámečky a o něco menší displej není na okrajích zaoblený, právě toto zaoblení, jak vyzdvihuje Engadget, mírně připomíná Galaxy Note 20 Ultra.

Snad nejdiskutovanějším aspektem vizáže zařízení je ale neobvyklý kamerový modul, který je opravdu velký a přechází diagonálně přes celá záda mobilu. I přesto, že z mobilu vystupuje, ale právě díky symetričnosti se při položení na stole neviklá.

Snad na jedinou praktickou nevýhodu takového modulu upozorňuje IGN, podle kterého je třeba celý modul relativně často očistit od prachu.

S 207 gramy je zařízení o něco těžší než letošní Galaxy S21 i iPhone 13, Pixel 6 Pro má ale jen 210 gramů, což je výrazně méně, než iPhone 13 Pro Max i Galaxy S21 Ultra.

DISPLEJ

Jak Pixel 6, tak Pixel 6 Pro disponují LTPO OLED panely. Právě technologie LTPO jim zaručuje skvělé rozlišení i obnovovací frekvenci, aniž by příliš zatížila baterii. Displej Pixel 6 tak zvládne na svých 6,4 palcích obsah zobrazovat v 1080p, Pixel 6 Pro to pak na svých 6,7 palcích zvládne dokonce v 1440p.

Vysoká je i obnovovací frekvence. Ta je u Pixelu 6 90 Hz, u Pixelu 6 Pro dokonce 120 Hz. Vyšší obnovovací frekvenci pocítíte hlavně při scrollování, některé aplikace ale podporu pro 120 Hz nemají, třeba IGN na této frekvenci nefungoval Twitter.

Pokud jste ale zatím k 120 Hz obrazovkám nepřičichli, výrazným vylepšením pro vás bude i 90 Hz v základním modelu.

Co do reprezentace barev si prakticky všichni recenzenti displej chválí. Standardně pokrývá 100,9 % sRGB spektra, což je o něco méně než 110,2 % iPhone 13 i 109,2 % Galaxy S21. V přesnosti za iPhone 13 také mírně zaostává.

Co už si recenzenti chválí výrazně méně, je optický senzor otisků prstů, který je zvlášť podle Engadgetu pomalý a navíc funguje jen se zapnutou obrazovkou. Tom's guide ale senzor považuje za responzivní, jakmile si zvyknete na větší tlak, který musíte pro správnou funkci vyvinout.

Ačkoli Engadget považuje reproduktory za průměrné, TechRadar si jejich kvalitu nadmíru chválí.

VÝKON

Nesmíme zapomenout na výkon samotný. Na to, že je Tensor prvním čipem společnosti, si vede překvapivě dobře, a to hlavně ve hrách. Vainglory, League of Legends: Wild Rift či Asphalt 9: Legends běží bez problémů, a třeba u Call of Duty: Mobile je u Pro modelu zvlášť cítit 120Hz obnovovací frekvence.

Se Snapdragonem 888 ho IGN nesrovnává jen díky hrám, zvlášť plynulé je i prostředí samotné.

I přes tento na oko dobrý výkon ale ve skórech testů Pixel 6 s lehkostí předčí čipset A15 Bionic se skóre 4 809 na Geekbenchi proti 2 802 Googlu. Surface Duo 2 se Snapdragonem 888 dosáhl 3 485 bodů.

Kde ale Tensor vede, je tzv. „Tensor Processing Unit“ vylepšující výkon mobilu v oblastech strojového učení a umělé inteligence. Podobné čipy mají i Qualcomm a Apple, ačkoli sice neexistují data, na kterých stavět, Tensor se zdá být výrazně výkonnější.

Jediným výrazným krokem zpět oproti Snapdragonu je 5G čip, který se Qualcommu zkrátka nevyrovná, přesto nenabízí špatné výsledky.

Tento výkon mu umožňuje zvlášť vylepšit třeba svou záznamníkovou aplikaci, která řeči rozumí a zvládne ji s překvapivou přesností přepsat.

Obecně je lepší i zaznamenávání textu řečí jako takové, v Engadgetu si zvlášť chválí rozšířenost hlasových povelů, díky kterým se třeba při vyplňování formuláře nebudete muset obrazovky ani dotknout.

Kromě okamžitého překladu mezi dvěma mluvenými jazyky Pixel zvládne přeložit i celé SMS, WhatsApp či Signal konverzace, i když tak mluvíte třeba s Němcem, celý text uvidíte v jazyce, ve kterém budete chtít. Čeština to ale nebude.

V současnosti je mezi podporovanými jazyky němčina, čínština, japonština, francouzština, hindština, španělština, portugalština, polština, ruština a angličtina s češtinou a slovenštinou daleko z dohledu.

Na Pixelech tyto funkce fungují díky Tensoru lokálně, a tak k nim není třeba připojení k internetu. Překvapivě dobře si s překladem textu vede i Google Lens.

S Android 12 vás pak nově telefon upozorní i na podezřelou zprávu v přímých zprávách na Instagramu, WhatsAppu i Facebooku. Díky novému bezpečnostnímu menu pak budete mít přehled, které aplikace nejčastěji přistupují k vašim údajům.

BATERIE

Baterie se oproti poslednímu modelu sice zvětšila na 4614 mAh a 5003 mAh, i s náročnějším hardware se ale pohodlně dostane přes celý den. IGN dokonce říká, že je ve spravování baterie Pixel 6 efektivnější než iPhone 13, a po celém dni jim na mobilu často zbylo ještě 70 % baterie.

Podprůměrné výsledky zaznamenal jen Tom's guide při připojení na 5G síti, při spouštění videa ale Engadget zaznamenal 20 a půl hodiny výdrže u Pixelu 6 a 17 hodin a 13 minut u Pixelu 6 Pro.

Telefon nabídne až 30W rychlonabíjení, to je sice daleko od toho 65W OnePlus, i tak se ale za třicet minut dostanete na polovinu baterie. Adaptér vám ale se zařízením domů nepřijde.

KAMERY

Kamerový modul v celé své velikosti hostí výrazně lepší senzory, než nabízely minulé generace. I proto nový Pixel v zahraničních redakcích řadí mezi nejlepší fotomobily k dostání a nevyhnul se tak srovnávání s pomyslným „králem“ tohoto odvětví, iPhonem 13.

Hlavní senzor je 50MP, vyfotíte ale pouze 12MP fotky, pixely totiž Pixel spojí, aby lépe reprezentoval barvy a hlavně měl ve špatných světelných podmínkách více světla.

Tento senzor v obou verzích doplňuje ještě 12MP ultrawide s pouhým 114° zorným polem, u kterého se oproti tomu 120° u iPhone 13 dá spekulovat o slovu ultra v názvu. V pro verzi najdeme ještě 48MP telefoto a až čtyřnásobným optickým přiblížením.

Když porovnáme fotky Pixelu 6 s těmi od iPhone 13, nabídne mírně laxnější paletu barev, které se snaží přesněji reprezentovat, zvláště ve tmě se mu to někdy nedaří, ale o tom až později.

Za běžných podmínek Google Apple často trumfnul, zvlášť Mrwhosetheboss ale ve svém srovnání těchto dvou telefonů upozorňuje, že iPhone je se svými výtvory obecně konzistentnější. iPhone pak výrazně vede i v záběrech s ultrawide kamery, která i s korekcí okrajů ze tří senzorů u Pro modelu zjevně zažila nejméně pozornosti.

Co se týče přiblížení, tak si Google vede výrazně lépe, a o hodně lepší fotky z něj vylézají třeba při východu či západu slunce, tady ale výhody končí, ve videu totiž zaostává.

Jak Mrwhosetheboss ukazuje, videa z Pixelu jsou mírně zrnitá a obecně zvládají výrazně hůře třeba stabilizaci, a rozdíly ve videích se v prostředí s menším množstvím světla ještě prohloubí. Ten ještě kritizuje i aplikaci kamery, která ke komplexnějšímu ovládání vyžaduje obě ruce a přechody mezi objektivy podle něj nejsou plynulé.

iPhone 13 vlevo a Pixel 6 vpravo

Na trošku pozitivnější notu, i přes to, že kvůli čtyřsekundovému trvání pořízení noční fotky často zachytíte rozmazané obličeje a obecně Pixel za těchto podmínek barvy často vymývá, v některých případech zachytí mnohem přesnější fotku, než iPhone 13.

To navíc korunuje režim focení noční oblohy, který se také s lepšími senzory dočkal značného vylepšení.

Na jedničku si Google vyhrál i se speciálními funkcemi. Magická guma umí identifikovat objekty, které na fotce mít nechcete, a zkrátka je z ní odstranit. Sice ignoruje stíny a IGN se povedlo vymazat cyklistu, jehož kolo na obrázku zůstalo, obecně ale funguje velmi dobře.

Citelná je i funkce zaostření obličejů, která zajistí, že už nepořídíte fotku s rozmazaným obličejem.

Mrwhosetheboss si chválí portrétový režim, který na rozdíl od iPhone 13 nereplikuje zrcadlovky a všechno za objektem výrazně rozostří, právě tento přístup ale často znamená hezčí portréty. Skvěle navíc umí zaostřovat i věci, které nejsou obličeje, a zaostření na ně zamknout i při pohybu.

Poslední dvě funkce, které ještě stojí za zmínku, jsou Long Exposure a Action Pan. Jsou v podstatě svými úplnými opaky. Long Exposure zachytí ostré pozadí a rozmaže pohybující se objekty, zatímco Action Pan se na pohybující objekt zamkne a rozmaže místo toho pozadí.

Sice jim chybí některé možnosti přizpůsobení, do rukou běžných uživatelů ale vkládají nástroj schopný pořídit profesionálně vypadající fotky, i když si někteří recenzenti stěžovali na jeden nebo druhý režim.

PIXEL 6 VS PIXEL 6 PRO

Pixel 6 a Pixel 6 Pro se neliší pouze rozměry, nabízí rozdílné displeje, pro varianta i kameru s optickým přiblížením či větší paměť RAM. Výběr bude nakonec nejspíš padat hlavně na cenu, rozdíl mezi modely je totiž opravdu velký.

Pixel 6 začíná na 599 dolarech (asi 13 300 Kč nebo 516 euro) za 8 GB RAM a 128 GB interního uložiště, Pixel 6 Pro pak na 899 dolarech (asi 20 000 Kč nebo 775 euro) za 12 GB RAM a 128 GB uložiště.

ZÁVĚR

Vyplatí se tedy pořídit si Pixel 6? Recenzenti často zmiňují právě cenu jako hlavní výhodu základního modelu, líbí se jim schopnosti Tensoru i pokročilé kamerové schopnosti a oceňují i unikátní design, takhle zkrátka vypadá jen Pixel 6.

Na druhou stranu negativní postoj měly redakce třeba k optickému senzoru otisků prstů, nižší výdrži při připojení k 5G síti i problémům s barvami u fotek.

Obecně jsou Pixel 6 i Pixel 6 Pro hodnoceny 4 body z pěti, jedná se zkrátka o skvělé telefony, které ale stále mají své mouchy.