Desktopové procesory Intel 14. generace, rovněž známé pod označením Raptor Lake Refresh, mají debutovat již za týden. Respektive tedy část z nich, a to ta, která nese označení K či KF. Nutno říct, že podrobností o nich už máme z posledních několika měsíců spoustu, protože o úniky benchmarků opravdu nebyla nouze. Určité detaily také pramenily z katalogů některých e-shopů, které již nadcházející procesory umístily do svých katalogů.

Díky čerstvému úniku oficiálních benchmarků společnosti Intel se můžeme zaměřit podrobněji na to, jak se povede vlajkovému modelu Core i9-14900K ve hrách. Pro spoustu nadšenců budou tato data nejspíš relevantnější než výsledky syntetických testů.

Modrý tým srovnává své připravované desktopové monstrum s konkurenčním procesorem Ryzen 9 7950X3D, jenž využívá technologii 3D V-Cache, na kterou se snaží zlákat zejména hráče. Právě v herních testech tedy dá se říct představuje pro Intel nejadekvátnějšího soupeře.

Dva vlajkové procesory se utkaly v několika různých titulech s rozlišením 1080p a vysokými detaily. Pokud se ptáte, proč nebylo použito vyšší rozlišení typu 1440p nebo 4K, když si CPU tohoto typu pořídí stejně jen nároční uživatelé s drahými grafickými kartami, odpovědí je, že právě kvůli grafickým kartám. Při vyšším rozlišením by totiž spadala větší část zátěže na GPU, a tudíž by nebylo měření výkonu CPU tak relevantní.

Teď už ale k samotným výsledkům: Core i9-14900K porazil Ryzen 9 7950X3D ve 14 z 25 titulů. V některých hrách typu Starfield nebo Metro Exodus ukázal více než 20% převahu, ale ztrácel například v Dotě 2 nebo Fortnite.

Co se ale týče průměrných výsledků, výtvor Intelu je lepší pouze o 2 %, což není mnoho. Nicméně, do karet může modrému týmu hrát cena, kterou Core i9-14900K zřejmě dostane lepší. Na potvrzení si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Zápornou stránkou však pravděpodobně bude spotřeba.