Používáte starší notebook a najednou vám přestaly fungovat některé hry? Na vině mohou být nové drivery grafické karty, které se vám automaticky stáhly a nainstalovaly. Intel totiž prostřednictvím aktualizace zakázal DirectX 12 API na některých svých integrovaných grafikách. „Potenciální bezpečnostní chyba v grafických čipech Intel může vést k elevaci oprávnění u procesorů Intel Core 4. generace,“ vysvětluje Intel důvod. My jen dodáme, že elevací oprávnění se v IT označuje zneužití chyby v softwaru, kdy útočník získá větší práva, než mu byla původně udělena. 

Pokud se orientujete v označení procesorů od Intelu, tak už je vám asi jasné, že se tento problém dotkne jen malé skupiny uživatelů. Procesory Intel Core 4. generace (Haswell) jsou artefaktem z let 2013 a bezpečností díra se týká jen integrovaných grafických karet od Intelu. Pokud má váš počítač klasickou grafickou kartu, nic řešit nemusíte. Konkrétně jde o tyto modely:

  • Procesory 4. gen Intel Core s integrovanou grafickou kartou Intel Iris Pro Graphics 5200
  • Procesory 4. gen Intel Core s integrovanou grafickou kartou Intel Iris Graphics 5100
  • Procesory 4. gen Intel Core s integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 5000/4600/4400/4200
  • Procesory Intel Pentium a Celeron s integrovanou grafickou kartou Intel Graphics na bázi Intel Core 4. generace

Prostě a jednoduše, jde notebooky z roku 2013 s integrovanou grafickou kartou. A co dělat, pokud máte starší notebook a najednou vám nejde spustit vaše oblíbená hra? Některé hry umožňují přepnout na jiné grafické API, například na OpenGL nebo DirectX 11. Dalším řešením je instalace staršího driveru, konkrétně verze 15.40.42.5063 či starší, anebo si prostě počkat, až s opravou přijde samotný Intel. Otázkou je, zda u takto starých komponent nějaká oprava přijde.