Společnosti Nvidia a AMD by si měly dávat pozor, brzy se do jejich souboje připlete jeden z nejznámějších výrobců procesorů. Intel už nechce koukat z dálky, jak se dva perou a uvede na trh nové výkonnostní grafické karty pod značkou Intel Arc a s nerdovskými jmény.

Jen to nebude letos jak se očekávalo. První dedikované herní grafické karty a nové GPU pro notebooky začne Intel prodívat v prvním čtvrtletí příštího roku. První série grafik se bude jmenovat Alchemist. Další řady ponesou názvy Battlemage, Celestial a Druid. Tady se někdo inspiroval u MMORPG, ne?

Grafické karty jsou založeny na architektuře Intel Xe HPG a jejich první generace se má – údajně – vyrovnat výkonu GeForce RTX 3070. Očekávat máme podporu ray-tracingu, škálování pomocí umělé inteligence (ekvivalent DLSS od Nvidie) a DirectX 12 Ultimate.

Podle neoficiálních informací má Intel připravovat několik grafik s výkonem v rozmezí 384 až 512 EU (Execution Unit – výpočetní jednotka). Na oficiálních stránkách Intelu se můžete podívat, jak si grafické karty vedou ve hrách Forza Horizon 4 a Subnautica: Below Zero.