Debut hráčských grafických karet Intel Arc proběhl na sklonku prvního kvartálu roku 2022. Už rok předtím jsme ale věděli, že plány Intelu na vývoj vlastních (nejen) dedikovaných karet, kterými hodlá konkurovat Nvidii a AMD, jsou daleko komplexnější. Že druhá generace ponese označení Battlemage a přinese architekturu Xe2, se ví už déle než dva a půl roku.

Už vícekrát jsme se doslechli, že další grafiky od Intelu, které přinesou znatelný výkonnostní posun, na trh dorazí někdy v roce 2024. Tento fakt nyní za společnost Intel v podstatě potvrdil Tom Petersen v rozhovoru s redakcí serveru PCWorld, který proběhl v průběhu veletrhu CES 2024.

Petersen nejen naznačil, že se debutu dočkáme ještě před začátkem roku 2025, ale také odhalil detaily týkající se postupu ve vývoji. První grafické čipy řady Battlemage se podle všeho už nyní nacházejí v testovacích laboratořích a na optimalizacích pro uživatelská zařízení nyní pracuje skoro třetina celého softwarového týmu.

Možná ještě o něco zajímavější je aktuální náplň práce hardwarového týmu. Petersen prozradil, že inženýři už pracují na další generaci diskrétních a integrovaných grafických karet Arc, která ponese označení Celestial a nabídne architekturu Xe3.

„Blíží se to, jsem z toho nadšený a všichni naši inženýři vědí, jak neustále dělají své inženýrské věci. Řekl bych, že na Battlemage pracuje asi 30 % našich inženýrů, většinou na softwarové stránce, protože náš hardwarový tým pracuje na další věci (Celestial), takže myslete na to, že Battlemage už má svůj první čip v laboratořích, což je velmi vzrušující, a chystají se další dobré zprávy, o kterých teď nemůžu mluvit,“ uvedl Petersen pro PCWorld.

Dříve uniklý harmonogram nasvědčoval uvedení první grafické karty Intel Arc Battlemage už ve druhém kvartálu letoška. Jsme tedy zvědaví, zda se Intelu povede své někdejší plány dodržet.