Intel odhalil svou 13. řadu procesorů označenou jako Raptor Lake už koncem září, nicméně jak je to u výrobců hardwaru takovým zvykem, nebyly představeny všechny modely. Intel oznámil a následně vydal pouze procesory označené písmenem K, v jejichž čele stála vlajková loď Core i9-13900K. Na další kousky si ale budeme muset počkat až do ledna.

Z Číny přicházejí zprávy o tom, že Intel vydá nové procesory a základní desky řady B760 přesně 3. ledna následujícího roku. Z toho vyplývá, že by mohlo být jejich oznámení součástí technologického veletrhu CES 2023.

Od nových procesorů můžeme očekávat výrazně nižší spotřebu (u vlajkových modelů zhruba 65 W), nicméně s tím jdou pochopitelně ruku v ruce i horší frekvence. Část z nich navíc ani nepoužije novou architekturu jader zvanou Raptor Cove, ale prakticky půjde o předělávku minulé řady, která byla postavená na architektuře Golden Cove.

Server ITHome, jenž informace poskytl, se ale nezmínil o 6GHz procesoru, kterým bude pravděpodobně Core i9-13900KS. Existenci takového kousku potvrdil sám Pat Gelsinger, ale přesné datum vydání, jméno a další specifikace tohoto CPU jsou prozatím neznámé. Na podrobnosti si tak budeme muset ještě počkat.

Veletrh CES 2023 bude pro hardwarové nadšence opět veselým obdobím, jelikož nové produkty můžeme zřejmě očekávat také od Nvidie (mobilní grafické karty RTX 40 a desktopová karta RTX 4070 Ti) či AMD (mobilní procesory Ryzen 7000 a možná další grafické karty Radeon RX 7000).