S termínem deepfake jste se už nejspíš setkali. Většinou jde o falešná videa vygenerovaná umělou inteligencí, na kterých najdete známé osobnosti. Tvůrci těchto videí jim ale mohou do úst vložit prakticky cokoli. Moderní technologie navíc umožňují tvorbu videí tak kvalitních, že je často těžké je rozpoznat i detailnější analýzou.

S rozpoznáním falešných videí by mohl pomoct Intel. Jeho technologie FakeCatcher totiž pracuje v reálném čase a dokáže deepfake odhalit v 96 % případů. Alespoň takto modrý tým svou vychytávku prezentuje. Systém sice běží na serveru, videa ale může posuzovat i prostřednictvím webového rozhraní.

A jak vlastně funguje? Kvůli srdečnímu tepu se nám obličej prokrvuje střídavě. V různých momentech má tak lidská kůže mírně rozdílnou barvu. Tento proces nejsou deepfake videa schopna (alespoň zatím) replikovat. FakeCatcher se tak právě na pixely obličeje zaměřuje a sleduje jejich změny.

Uvidíme, zda si systém najde cestu na platformy pro sdílení videoobsahu, kde by falešná videa mohl odhalovat dříve, než se rozšíří.