Produkty od Intelu v současné době zaujímají minimální podíl na trhu s dedikovanými grafickými kartami pro běžné spotřebitele. Uživatelé si raději vybírají karty od Nvidie či AMD a důvodů mají hned několik. Kromě více vyladěných proprietárních technologií jsou u těchto dvou konkurenčních společností velkou výhodou i ovladače, na nichž Intel bohužel ztrácí a už se to několikrát potvrdilo.

Vypadá to, že právě ovladače budou patřit mezi priority modrého týmu. Softwarová podpora jeho grafických karet ARC by měla postupně dosahovat daleko vyšší úrovně. Nemalý výkonnostní skok by majitelům těchto grafik měla dodat nová aktualizace, o níž ale zatím bohužel nevíme, kdy přesně dorazí.

Intel zatím nový rozsáhlý update nepotvrdil, s informacemi přichází německý server PC Games Hardware. Ten se od svých „dobře informovaných zdrojů“ dozvěděl, že „Intel chystá velkou aktualizaci ovladačů, která má zvýšit výkon napříč celým systémem“. Údajně byl totiž identifikován a odstraněn problém, který výkon snižuje.

Ve článku od PC Games Hardware byla zveřejněna i tabulka, která ukazuje, jak si grafické karty Intel ARC v lednu poradí se šestašedesáti herními tituly. V seznamu se objevují jak exempláře, které využívají DirectX 12, tak i ty, které běží na starších verzích, jako je třeba DirectX 8. Ze všech titulů je na tom asi nejhůř Halo Infinite, kde bylo zaznamenáno několik výrazných chyb souvisejících s texturami. Intel ale o problému údajně ví a již pracuje na opravě.