Podzim tohoto roku přinese na trh novinku od americké společnosti Intel, čipy Lunar Lake, určené primárně pro AI na PC. Čipy představují významný posun v AI výkonu, dosahující až 48 TOPs díky modernizované jednotce pro zpracování NPU. Je to skok oproti 10 TOPs, které poskytovala jejich předchozí řada Meteor Lake. AMD, hlavní konkurent Intelu, se nedávno pochlubil svými čipy Ryzen AI 300, které přicházejí s 50 TOPs.

Lunar Lake není jen o surovém výkonu, jelikož přináší také nové GPU Xe2, které zrychluje herní grafiku o 80 % ve srovnání s předchozí generací. Navíc, nově integrovaná paměť v čipech, podobně jako u řešení Apple, zlepšuje latenci a snižuje spotřebu energie o 40 %. Uživatelé si budou moci vybrat mezi variantami s 16 nebo 32 GB RAM.

Přestože přesné datum uvedení Lunar Lake na trh není stanoveno, Intel plánuje jejich vydání na podzim letošního roku. AMD a Qualcomm s jeho Snapdragon X Elite a X Plus plánují uvedení svých novinek již v červenci, Intel zdůrazňuje výhody, které nová řada přinese, včetně lepší výdrže baterie, která má být o 60 % vyšší než u předchůdců. Nechme se proto překvapit.