Intel oficiálně uvedl svou novou řadu procesorů Core Ultra 200S, která je zaměřena na optimalizaci výkonu a efektivitu, spíše než na zvyšování čistého výkonu oproti předchozím generacím. Nová řada procesorů, známá pod označením Raptor Lake-R, zahrnuje také Neural Processing Units (NPUs), což představuje zásadní krok vpřed v integraci AI technologií přímo do procesorů pro stolní počítače.

Nové procesory, včetně modelu Intel Core Ultra 9 285K, který nabízí 24 jader a 24 vláken, jsou navrženy tak, aby kombinovaly výkonové a efektivní jádra s umělou inteligencí, což by mělo pomoci ulehčit grafickým kartám během herních AI výpočtů. Procesory disponují 13 TOPs (Trillion Operations Per Second) NPU, což je stejná AI akcelerace, kterou Intel představil u modelu Meteor Lake z roku 2023.

I když se od těchto procesorů nečeká výrazné zvýšení surového výkonu oproti předchozím modelům, jako byl Intel Core i9-14900K, Intel sází na nižší spotřebu energie a optimalizaci provozních teplot, podobně jako v případě konkurenčních AMD Ryzen 9000 procesorů. Intel tvrdí, že navzdory nižší spotřebě budou nové čipy schopny udržet srovnatelný výkon s předchozí generací.