Na poli procesorů byl nějakou dobu víceméně klid – až na pár spekulací o následujících řadách firem AMD a Intel se moc důležitých detailů neobjevovalo, a to hlavně z důvodu, že letošní generace byly vesměs představeny a na konkrétní podrobnosti o těch dalších je stále ještě celkem brzy. Nyní však Intel potvrzuje název příští série svých procesorů Core a k tomu vyplaval na povrch jeden zajímavý drb.

Podle oficiálního dokumentu ukázaného níže, který objevil známý leaker momomo_us, bude 14. generace procesorů od Intelu skutečně vystupovat pod názvem Meteor Lake. Bohužel z něj ale nevyplývá, zda se název týká pouze desktopových, notebookových, nebo obou dvou sérií dohromady. V minulosti se totiž objevily zmínky o tom, že byla generace Meteor Lake pro desktopy zrušena.

V návaznosti na to se vícero lidí domnívalo, že takzvaný „Raptor Lake Refresh“ neboli další přírůstky do letošní generace, které nabídnou o něco lepší takty a další specifikace, ale přesto budou podporovat aktuální patice základních desek, dorazí stále ještě v rámci 13. generace. To však patrně nemusí být pravda.

Jak krátce po upozornění na dokument od Intelu prohlásil skrz čínskou sociální síť Weibo leaker Golden Pig Upgrade, aktualizace řady Raptor Lake nebude oficiálně součástí třinácté generace, nýbrž právě oné čtrnácté. To se nezdá jako bůhvíjak smysluplný krok, pokud by se refresh zabýval pouze vylepšením frekvencí a podobných drobností.

Situace je bohužel momentálně velice zmatečná a obecně se moc neví, jak ji vlastně pojmout. Spekulace se totiž v tomto ohledu dost liší a bylo by rozhodně dobré, aby vše ujasnil sám modrý tým, nejlépe už během akce Intel Vision, která bude probíhat od 8. do 10. května v Orlandu.