Připravovaná 14. generace procesorů Intel, která bývá označována jako Raptor Lake Refresh a vydána má být v příštím měsíci, přinese nového krále benchmarku Geekbench. Vlajkový model Core i9-14900K těsně překonává TOP model aktuální řady v single-core výkonu, jak odhalily uniklé testy.

Prakticky celý Raptor Lake Refresh se točí kolem mírného zlepšení specifikací. Architektura jako taková se zlepšení nedočká, a tudíž budou i nadcházející modely stavět na 10nm procesu zvaném Intel 7. Využívat přitom mají výkonná jádra Raptor Cove a menší efektivní Gracemont. Modrý tým tentokrát sází pouze na zvýšení frekvencí či smart cache, v případě jednotky Core i7-14700K pak přibydou další E-jádra.

Intel Core i9-14900K oproti svému předchůdci přinese o 200 MHz vyšší maximální boost takt, který dosáhne až hodnoty 6,0 GHz. Takto vysoko dokáže boostit i Core i9-13900KS, jehož lze momentálně považovat za nejrychlejší procesor světa, co se single-core týče. Nová vlajka Raptor Lake Refresh, jež disponuje 24 jádry a 16 vlákny, ho však se skóre 3 140 překonává.

Ze strany Intelu už prakticky není co představovat. Úniky z posledních týdnů či měsíců prozradily všechny klíčové detaily a díky nedávnému svědectví leakera momomo_us jsme si byli schopni udělat představu také o ceně. Ta nakonec nemá být zas tak přívětivá, jak se spekulovalo dříve. Zdražení má být v průměru 15%, a to i přesto, že se bůhvíjak velkého výkonnostního posunu nedočkáme. Více detailů si můžete přečíst zde.

Očekává se, že Raptor Lake Refresh bude představen během blížící se konference Intel Innovation, kterou Intel zahájí už 19. září.