Po delší odmlce se objevují další pořádné detaily o desktopových procesorech Intel 14. generace neboli takzvaném Raptor Lake-S Refresh. Zkrátka a dobře, půjde de facto o aktualizaci současné řady, která bude vyráběná stejným procesem, využije totožnou architekturu jader, ale pochlubí se o něco vyšším výkonem. Modrý tým totiž hodlá hnát frekvence ještě výš – klidně nad 6GHz hranici – v důsledku čehož se ale zvedne i spotřeba. Počítat prý lze s něčím blízko 300W milníku, což rozhodně není málo. Bude to tedy stát za to?

Na internet unikly specifikace a výsledky benchmarku jednoho ze zástupců, Core i7-14700K. Ten nejenže by měl přinést vyšší boost takty (bohužel se ale stále neví, o kolik), avšak dostane také více jader, než současný Core i7-13700K. Z informací, které sdíleli leakeři napříč internetem, vyplývá, že se dočkáme 20jádrového čipu, jenž obdrží 28 vláken, 28MB L2 cache a 33MB L3 cache. To bude představovat 16,6% a 10% nárůst ve srovnání s předchůdcem.

Jak jsem již zmínil, k dispozici máme i výsledky testů, které na Twitteru sdílel leaker wxnod. Procesor prošel disciplínami Cinebench R23, CPU-Z a AIDA64. V první zmíněné předvedl se 36 292 body v multi-core oblasti 15% zlepšení oproti Core i7-13700K, v oblasti single-core je ale pouze o 4 % lepší s bodovým ziskem 2 192. Podobně skončil i v CPU-Z, a to s mezigeneračním nárůstem o 14 % a 2 %.

Je jasné, že největší podíl na dosažení lepších výsledků má zvýšení počtu jader a výpočetních vláken. Nicméně, je otázka, zda se procesory vyplatí kvůli nízkému single-core nárůstu, za který jistě může zvednutí taktů. Problémem by ale teoreticky mohla být spotřeba či cena, jež pro řadu uživatelů nemusí být vůbec příjemná. První oblast navíc jednoznačně lépe ovládá AMD, které využívá modernější výrobní proces, v důsledku čehož mohou být jeho CPU méně energeticky náročná.

Vzhledem k tomu, že 14. generace desktop procesorů Intelu technicky vzato vůbec nebude nová generace, lze počítat s podporou současné patice LGA 1700. V uniklých benchmarcích byl procesor testován přitom, co byl vsazen do základní desky od NZXT s čipsetem Z790.