Americká společnost Intel se v posledních letech snaží dostat zpět na vrchol čipového průmyslu, kde dříve dominovala. Klíčovým krokem k dosažení tohoto cíle měl být pokročilý výrobní proces nazývaný 18A, který sliboval vyšší efektivitu a schopnost zvládat náročné požadavky moderních čipů. Avšak aktuální zprávy odhalují, že vývoj této technologie čelí vážným překážkám.

Podle agentury Reuters byly provedeny testy ve spolupráci se společností Broadcom, která zkoumala kvalitu křemíkových desek vyráběných procesem 18A. Tyto desky tvoří základ pro výrobu polovodičů. Přestože tento proces měl zvýšit efektivitu výroby, výsledky testů Broadcom neuspokojily. Společnost prozatím neoznámila definitivní rozhodnutí, ale její zástupci uvedli, že pokračují v hodnocení nabídky od Intel Foundry Services.

Intel přesto tvrdí, že i přes negativní zprávy zůstává harmonogram pro zahájení masové výroby pomocí 18A platný. Firma měla v plánu zahájit produkci pro své klíčové zákazníky, včetně Microsoftu, již v příštím roce.