Nedávno zveřejněné odkazy v kódu Instagramu naznačují, že společnost uvažuje o zavedení placeného ověření. Tyto odkazy poukazují na nový produkt s názvem „Placený modrý odznak“. Tyto informace vyšly najevo po spuštění podobného systému na Twitteru, který v současné době vede Elon Musk, v rámci předplatného Twitter Blue.

Dosud bylo ověření účtů zdarma za určitých podmínek, ale nyní se zdá, že Instagram hledá způsoby, jak vydělat na uživatelských účtech. Výhodou pro uživatele by bylo, že by mohli snadněji rozpoznat oficiální účty organizací, celebrit a dalších slavných osobností. To by mohlo také pomoci v boji proti padělaným účtům a podvodům na této sociální platformě.

V současné době existuje pouze několik způsobů, jak získat modrý odznak na Instagramu, včetně vyplnění žádosti o ověření a prokázání, že se jedná o oficiální účet. Pokud by se Instagram rozhodl pro zavedení placených ověření, mohlo by to vést k tomu, že bude více účtů s modrým odznakem na platformě.

Zatím není jasné, zda se Instagram skutečně rozhodne pro zavedení placených verifikací. Pokud by tak ale učinil, bude muset přijít s promyšleným systémem, aby nemohly modrou fajfku získat například podvodníci či boti.