Po zavedení širokých možností přizpůsobení domovské obrazovky s příchodem balíčku Material You v operačním systému Android 12 si spousta uživatelů nastavila i vlastní styl ikonek aplikací. Namísto toho, aby tak byla vaše plocha plná nejrůznějších barev, se ikonky přizpůsobovaly barevné paletě tapety.

Zatímco prvně byla vyžadována i určitá spolupráce vývojářů třetích stran, Android 13 už dokázal přebarvení ikonek vynutit. Bohužel, funkce se neobešla bez komplikací, a tak se až donedávna stávalo, že sladěný vzhled domovské obrazovky kazila třeba aplikace populární sociální sítě Instagram.

Tomu je ale nyní konec. Instagram se ve verzi 307.0.0.0.30 konečně dokáže přizpůsobit jednotné barevné paletě aplikací (upozornil na to novinář Mishaal Rahman). Nutno je ale dodat, že si Meta dala docela načas, neboť ostatní sociální sítě, jako je LinkedIn, Reddit, X nebo Mastodon, už toho byly dávno schopny.

Jednou ze sociálních sítí, která stále odporně vyčnívá a neumí s Material You spolupracovat, je Facebook. Když máte složku sociálních sítí plnou aplikací s růžovo-šedými ikonkami, jako vidíte níže, jedna appka s modro-bílým designem může čistý vzhled pěkně rozhodit. Doufáme proto, že si to Meta brzy uvědomí a problém jednou provždy opraví.