Instagram se v poslední době opět zaměřil na svou službu zvanou Reels, jež konkuruje populárnějšímu čínskému TikToku. Nově budou tvůrci, kteří tvoří krátká videa, dostávat peněžní odměny, které mohou dosahovat poměrně vysokých částek, pokud budou mít štěstí. Kromě toho přibydou i nové funkce, které si taktéž rozebereme.

ODMĚNY PRO TVŮRCE

Sociální sítě se snaží TikToku konkurovat pomocí snad všech možných cest, proto není zrovna neobvyklé, že schopní tvůrci dostávají odměny za svá krátká videa. Například YouTube vytvořil vlastní fond pro tvůrce Shorts, konkrétně ve výši 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy Kč). Nezahálí ani Snapchat, jenž vytvořil program Spotlight Challenges, díky kterému tvůrci dostanou odměnu za plnění výzev.

Do programu se nově zapojuje i Instagram, což je ostatně hlavním tématem článku. Ten vám bude ochoten vyplatit klidně 10 000 dolarů (220 000 Kč) v případě, že budete mít dobrá videa a štěstí. Vše je zatím pouze v experimentální fázi. Někteří tvůrci jsou však zmatení, jelikož se jen těžko chápe, jak program vlastně funguje.

Influencerka Maddy Corbin, která má přibližně 52 000 sledujících, dostala nabídku v hodnotě 1000 dolarů měsíčně (22 000 Kč) za svá videa. Podle jejích slov však tvůrci, kteří mají více fanoušků, mohou dostat zaplaceno méně, klidně i o 400 dolarů. Je možné, že peníze závisí na úspěchu daných videí, tj. čím více zhlédnutí, tím vyšší odměna.

PŘEVOD NA ŘEČ A HLASOVÉ EFEKTY

Jak jsem již zmínil výše, do Reels dorazí i nové funkce, jmenovitě převod textu na řeč a hlasové efekty. Nutno podotknout, že obě vymoženosti jsou již delší dobu populární na konkurenčním TikToku. Oba zvukové nástroje již můžete přímo v aplikaci vyzkoušet.

Když uživatel zadá text pro svá videa, bude nyní moci využít automaticky vygenerovaného hlasu, který jej přečte nahlas. Novinky budete moct využít pomocí textové bubliny v levém dolním rohu obrazovky. Před zveřejněním videa si můžete vybrat mezi dvěma variantami hlasu.

Kromě převodu na řeč se Instagram Reels dočkají i hlasových efektů, pomocí kterých si budete moci změnit hlas tak, jak uznáte za vhodné. Vybrat si můžete mezi hlasem obra, robota, hlasatele nebo zpěváka, přičemž si můžete zvolit i takový filtr, po kterém bude hlas znít jako byste vdechli helium.