Instagram patřící Facebooku ukončuje snažení o vývoj verze sociální sítě pro děti do 13 let, které by hlavní aplikací neměly využívat, bude se ale nadále snažit o nové funkce, které umožní rodičům lépe dohlédnout na děti.

V sérii tweetů, které situaci doprovázely, šéf sítě Adam Mosseri z konce vývoje viní kritiky a doplňuje, že tato verze Instagram nemířila na mladší děti, ale na ty ve věku 10 až 12 let.

Podle něj projekt unikl mnohem dříve, než měli lepší představu, jakým způsobem bude realizován, proto mnoho otázek nedokázali zodpovědět.

Ohlášení konce vývoje přichází po několika nepříjemných zprávách o Facebooku z posledního týdne. Mezi nimi třeba jedna, která ukazovala odhalení vlastní studie Facebooku, že Instagram dělá problémy teenagerek s tělem horší. Společnost to označuje za špatnou interpretaci dat, ta ale k veřejné analýze neposkytnula.

Nápad na Instagram pro děti už dříve schytával kritiku, Facebook jí čelil s tím, že jsou tyto skupiny uživatelů online i tak, a poskytnout jim kontrolované prostředí je výhodou. Navíc také přislíbil, že by na platformě nebyly reklamy.

Kritický postoj k projektu mělo i na 40 generálních amerických prokurátorů, kteří byli jednou z hlavních pák proti Facebooku.