Obsah vygenerovaný umělou inteligencí se může hodit z hlediska ušetření času či peněz, ale v nesprávných rukou může představovat i nebezpečí. Kupříkladu kvalitní a propracované deepfaky jsou na první pohled prakticky nerozpoznatelné. V dnešní době, kdy člověk občas jen horkotěžko ví, zda obsah vytvořila AI, nebo nikoliv, je značení obsahu potřeba.

Ostatně, o nutnosti značit obsah vygenerovaný umělou inteligencí se hovoří již dlouhou dobu. Tento bod byl také jednou z klíčových součástí dobrovolného příslibu, který nedávno složilo sedm gigantů v oblasti AI před Bidenovou administrativou s cílem zajistit bezpečný a zodpovědný vývoj nových modelů. Podrobněji jsme toto téma rozebírali zde.

Mezi společnostmi, které kvůli AI navštívily Bílý dům, byla i Meta, jež provozuje známé sociální sítě Facebook nebo Instagram. Právě ona druhá zmíněná by již brzy mohla dostat speciální značení, které by upozorňovalo na obsah vytvořený umělou inteligencí.

Na budoucí existenci této novinky upozornil známý leaker chystaných instagramových funkcí Alessandro Paluzzi. Jak si můžete prohlédnout níže, u příspěvku se bude moct nacházet značka, že byl vygenerován AI, která zároveň uvádí, jaký konkrétní model byl využit (v obrázku je zmíněna Meta AI). Dalšími vysvětlivkami se Meta navíc uživatele Instagramu pokusí zasvětit do toho, co vlastně generativní umělá inteligence je.

Klíčová je také část textu v horní části obrázku, kde stojí, že „Tvůrce či Meta prohlásil, že byl tento obsah vytvořen nebo upraven umělou inteligencí“. Meta si je tedy evidentně vědoma, že ne každý tvůrce bude čestně hlásit, zda AI využil, a bude značení přispívat svými algoritmy.