Společnost Meta, dříve známa jako Facebook, aktuálně čelí vážným obviněním. Některé americké státy podaly žalobu, v níž tvrdí, že Meta klamala veřejnost týkající se rizik spojených s používáním sociálních sítí. Kromě toho je obviněna z přispívání k rostoucí duševní krizi mezi mládeží. Žaloba uvádí, že společnost využívala návykové funkce, aby udržela uživatele na svých platformách, zatímco zatajovala potenciální nebezpečí.

Generální prokurátorka státu New York, Letitia James, je jednou z mnoha, kteří tuto žalobu podporují. Prohlásila, že sociální média, zejména Meta, hrají roli v duševní krizi mládeže. Tato obvinění nejsou první svého druhu. V minulosti společnost čelila obviněním ze shromažďování dat o dětech mladších 13 let a porušování zákona o ochraně soukromí dětí na internetu.

Mluvčí společnosti Meta reagoval na tato obvinění s tvrzením, že společnost má pevný závazek k poskytování bezpečných online zkušeností pro dospívající. Zmínil také, že Meta představila více než 30 nástrojů na podporu mládeže a jejich rodin. Přesto výzkumy ukazují, že dlouhodobé trávení času na sociálních sítích může mít negativní dopad na duševní zdraví mladých lidí.

Tato žaloba je pouhou špičkou ledovce, jelikož Meta a další sociální platformy čelí stovkám žalob ve Spojených státech amerických kvůli dopadům na duševní zdraví. V roce 2021 například datová inženýrka a informátorka Frances Haugen vypovídala o škodlivém dopadu produktů společnosti na děti, což vedlo k dalším vyšetřováním.