Stalo se zvykem, že když vyjde nějaká očekávaná PC hra s většími nároky na hardware, Nvidia vypustí speciální Game Ready drivery pro své grafické karty. Po instalaci běží hra většinou stabilněji a s vyššími FPS. Ostatně je tomu jen pár dní, co vyšly Game Ready Drivery pro Cyberpunk 2077.

DRIVERY VE FORMĚ APLIKACE

Teď se o něco podobného pokouší Samsung na svých mobilech. Na Google Play se objevily dvě aplikace s názvem Samsung GameDriver, které slibují „lepší herní zážitky“ hráčům Fortnite, Black Desert a Call of Duty: Mobile. Ve skutečnosti jde o drivery pro mobilní GPU, které jsou distribuovány v nezvyklé podobě aplikace. Je to rozumný krok. Místo toho, aby Samsung plošně posílal systémovou aktualizaci do všech telefonů, vydal aplikaci, kterou si nainstalují jen hráči.

Aplikace nemá žádné rozhraní. Opravdu jde jen driver, který „zvyšuje výkon a stabilitu GPU pro cílové hry.“ Na vývoji Samsung spolupracoval s Googlem a výrobci čipů ARM a Qualcomm. To vysvětluje, proč jsou aplikace dvě. Samsung totiž používá na různých trzích různé čipy. Zatímco v Americe pohání Galaxy Note 20 Snapdragon 865 Plus (s GPU Adreno), pro evropské telefony používá Exynos 990 (s GPU Mali). Evropané by si tedy měli stáhnout aplikaci s označením Mali

Zatím jsou k dispozici jen drivery pro mobily Samsung Galaxy S20 a Samsung Galaxy Note20. Postupně by se ale měl seznam podporovaných mobilů rozšiřovat. To samé platí i pro mobilní hry. Na stránkách Samsungu pro vývojáře je seznam více než 50 společností, s nimiž Samsung spolupracuje na optimalizaci herních zážitků (viz obrázek). Nechybí ani Epic Games (Fortnite a hry na bázi Unreal Enginu), Super Evil Mega Corp (Vainglory), Unity (tisíce her využívající engine Unity), Mihoyo (Genshin Impact), Square Enix (Hitman, Tomb Raider a další) či Netmarble.