IBM v ohlásilo, že udělalo velký krok na cestě k praktickému využívání kvantových počítačů, které nejspíš prolomí řadu limitů současných bitových zařízení.

Princip těchto zařízení je už z názvu postavený na kvantové fyzice, takže nejde o nic jednoduchého. V základě takové počítače využívají superpozice, kdy jsou „bity“ v jednu chvíli jak jedničkami, tak nulami. Díky tomuto principu se očekává, že kvantové stroje vyřeší problémy, které nynější superpočítače vyřešit nezvládnou.

Vraťme se ale k IBM. Jejich nový 127qubitový procesor je prý první svého druhu, který nelze současnými superpočítači simulovat, respektive, onen počítač by musel disponovat více bity, než se v lidských tělech celého lidstva nachází buněk.

Jednou z věcí, kterou jsme se o Eagle nedozvěděli, je samotná metrika výkonu, takže je těžké určit, jak si vede v porovnání s ostatními již představenými kousky.

Dalším důležitým bodem je to, že IBM nemluví o kvantové nadřazenosti; procesor stále není ve stavu, kdy by dokázal vyřešit problémy, na které jsou současné superpočítače krátké. Něco takového jsme dosud ostatně ani neviděli.