IBM, světový technologický lídr, odhalil svůj revoluční prototyp čipu s ambicí zefektivnit provoz umělé inteligence (AI). V době, kdy se technologický sektor snaží stát se ekologičtějším, může být tento průlom klíčovým krokem k dosažení tohoto cíle.

V současné době se mnoho obav týká energetické náročnosti obrovských datových center, která napájejí AI systémy. IBM však tvrdí, že díky svému novému prototypu by mohly být AI čipy pro chytré telefony energeticky účinnější. Tento čip je navržen tak, aby přinesl revoluci v oblasti výpočetní techniky.

Zatímco většina současných čipů je digitálních, nový čip IBM využívá komponenty zvané memristory, které pracují analogově. Tyto komponenty mohou ukládat širokou škálu čísel a jejich funkce je podobná synapsím v lidském mozku. Tato technologie by mohla přinést významné výhody, zejména v oblasti energetické účinnosti.

V budoucnosti by mohl tento čip přinést významné změny v oblasti umělé inteligence. IBM již plánuje jeho integraci do různých zařízení, od chytrých telefonů po automobily.