Kolem grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070 to poslední dobou žije. Parametry máme sice k dispozici již delší dobu, ale dva nedávné úniky se shodly na dubnovém datu vydání, ten novější dokonce odhalil i konec embarga na recenze. Nyní přichází první konkrétní informace o ceně a mohu rovnou říct, že to nevypadá vůbec dobře.

S detaily přichází známý insider Tom z kanálu Moore's Law is Dead. Podle jeho zdrojů má Nvidia nasadit opravdu ambiciózní cenovku, která některým může připadnout tak vysoká, až si řeknou, zda se někde náhodou nestala chyba. Ve Spojených státech mají totiž nejlevnější modely údajně vyjít na 749,99 dolaru.

Tom má informace od zaměstnance/zaměstnanců partnerské společnosti Nvidie, která vyrábí modely grafických karet založené na jejích technologiích. Zelený tým měl tuto firmu kontaktovat s informací, že grafické karty, jejichž recenze budou moct být zveřejněny 12. dubna (den před vydáním), nesmí stát právě více než 749,99 dolaru. Modely, jimž embargo padne 13. dubna, prý budou ještě dražší, a dokonce je i plánováno, že se jejich cena dostane klidně až na 799 dolarů.

Tentokrát nebude chybět Founders edice.

Co to tedy v praxi znamená? Nejlevnější model grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070, jejíž cena se ještě donedávna odhadovala na něco kolem 600 dolarů, bude stát jen o 50 dolarů méně, než činí doporučená cena její dražší sestry RTX 4070 Ti. Ta je vybavena neosekanou variantou čipu AD104, a tak disponuje 7 680 CUDA jádry. RTX 4070 jako taková má však nabídnout pouze 5 888 jader. Rovněž to znamená, že některé dražší modely RTX 4070 budou dost možná stát úplně stejně jako levnější varianty RTX 4070 Ti.

Do vydání však zbývá ještě dost času, bezmála měsíc, a tudíž je možné, že se ještě leccos změní. Stejně dopadla i RTX 4070 Ti, která měla původně stát nejméně 899 dolarů, avšak těsně před vypuštěním na trh přišla informace o zmírnění na pouhých 799 dolarů. Momentálně je ale 749,99 dolaru v případě RTX 4070 prostě plánem...

Detaily má navíc insider potvrzené od většího množství jeho nejdůvěryhodnějších zdrojů.