Začátkem měsíce byl globálně představen smartphone Honor 90. Poté, co tento kousek debutoval v Číně, dnes zamířil i na tuzemský trh. Mezi jeho hlavní lákadla patří 200Mpx fotoaparát a špičkový, elegantní displej. Přitom si zachovává velice slušnou cenu, která dělá telefon konkurenceschopným.

Smartphone působí zajímavě už po designové stránce. Na zadní straně najdeme dvojici kamerových modulů, které jsou umístěné pod sebou, a vepředu onu zmíněnou, pěknou obrazovku. Konstrukci navíc vylepšuje tenké tělo (7,8 mm) a 183gramová hmotnost. I přes krásný design ale telefonu nemá chybět odolnost – Honor zmiňuje hluboko zesílené sklo.

Když už jsme zmínili fotoaparát, podívejme se nejprve na něj. Honor už má letos za sebou vícero úspěšných debutů, právě co se kvality fotosenzorů týče, a tak není překvapením, že právě těmito komponenty snaží zaujmout také potenciální zájemce o nový Honor 90. Onen 200Mpx snímač je 1/1,4palcový a podporuje technologii HDR. Výrobce přitom láká na snímky, které jsou detailní a jasné i za slabého osvětlení. Zásluhy na tom mají algoritmy redukce šumu a také možnost slučování pixelů, jež u kvalitnějších senzorů nesmí chybět.

Hlavní fotoaparát je doprovázen 12Mpx ultra širokoúhlou kamerou se 112°zorným polem a 2Mpx hloubkovým snímačem. Na přední straně pak najdeme 50Mpx selfie kameru, od níž Honor slibuje perfektní a velice detailní snímky. V tiskové zprávě firma zvýrazňuje také nový portrétní režim, díky němuž lze zachycovat dobře prokreslené obličejové rysy s přesnými odstíny pleti a věrohodným bokeh efektem.

Nyní se detailněji zaměřme na přední stranu. Jak jste si již mohli prohlédnout na obrázcích, osazená je krásným displejem, který je zaoblený na čtyřech hranách. Jeho úhlopříčka je dlouhá 6,7 palce a podporováno je vysoké rozlišení 2664x1200 pixelů. Nechybí ani 100% pokrytí barevného gamutu DCI-P3 nebo 120Hz obnovovací frekvence. To vše je dnes prakticky standardem u každého kvalitnějšího panelu. Navíc je obrazovka schopna dosáhnout až 1600nitoé svítivosti v režimu HDR. Honor má v rukávu ještě jedno eso – mimořádně velkou frekvenci stmívání o hodnotě 3 840 Hz, jejímž posláním je zmírnit namáhání očí.

Pod kapotou telefonu najdeme čipset Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition, jenž dosahuje až 2,5GHz frekvence. Chlazen je spolu s celým vnitřkem mobilu odpařovací komorou s účinným odvodem tepla. Kromě procesoru schovává Honor 90 ve svém nitru také 5 000mAh baterii s podporou 66W dobíjení. Do 45 % ji lze nabít za pouhých 15 minut.

CENA A DOSTUPNOST

Honor 90 je ode dneška dostupný i na českém trhu. Jeho doporučené ceny začínají na 13 490 Kč ve variantě 8/256GB a dražší model 12/512GB pak pořídíte za 14 990 Kč. Při koupi navíc obdržíte tablet Honor Pad X8 v hodnotě 4 990 Kč.

Telefon je možné zakoupit v barvách Midnight Black, Emerald Green a Diamond Silver.