Skupina hackerů s názvem LAPSUS$, jež údajně stála za ransomwarovým útokem na společnost Nvidii, tvrdí, že měla týden přístup k jejím serverům. Nyní hrozí odhalením dokumentů, pokud společnost neodstraní Lite Hash Rate algoritmus, který zpomaluje výkon karet při těžbě kryptoměn.

Samotný útok se odehrál před pár dny. Hackeři prý mají přístup k 1 TB dat, mezi něž patří i ovladače, firmware a schémata. Skupina dokonce prodává systém určený kartám s čipy GA102 a GA104, jenž obchází již zmíněný Lite Hash Rate algoritmus.

Nvidia se zjevně nezapojuje do žádné komunikace s touto skupinou. Důsledkem může být zveřejnění dokumentů veřejnosti, což podle zpráv z Telegramu již začalo. Společnost zároveň ani nepotvrdila, že její servery byly napadeny. Uvedla jen, že právě vyšetřuje nehodu.

O to kontroverznější ještě je, že útok byl údajně opětován. Skupina si však data zálohovala v prostředí virtuálního stroje, což znamená, že takový protiútok byl neúspěšný. Mimo jiné se zdá, že odcizeny byly i emailové účty zaměstnanců, což může vysvětlovat problémy společnosti s poštovními systémy.