Výzkum od Raula Bilca ze serveru Razzem ukazuje, které grafické karty zajímaly lidi nejvíc v předešlém roce. Součástí článku je tabulka, kde jsou jednotlivé modely karet seřazeny podle počtu vyhledávání ve vyhledávači Google.

Největší zájem v minulém roce sklidily grafické karty od Nvidie, které zaujmuly 78 % všech vyhledávání. Na druhém místě pak pochopitelně skončilo AMD s 22% procentním ziskem a jako vůbec poslední se umístil Intel, který z celkového počtu vyhledávání sklidil pouze 1 %.

Vůbec nejpopulárnější grafickou kartou mezi uživateli vyhledávače Google je Nvidia GeForce RTX 3060, jež byla do pole zadána zhruba 1 467 000krát a tvoří tak 8,74 % celkových vyhledávání. Její oblíbenost mezi hráči mimo jiné ukazuje také hardwarový průzkum Steamu – v prosinci minulého roku mělo tuto grafiku 7,62 % jeho uživatelů (zahrnuje jak desktopovou, tak i notebookovou variantu).

Z výzkumu je mimo jiné také patrné, která společnost zaujala komunitu více svou novou generací karet. Navzdory tomu, že grafika Nvidia GeForce RTX 4090 byla na trh vypuštěna teprve na přelomu druhé a třetí čtvrtiny září, stejně tvoří 4,9 % všech vyhledávání GPU na Googlu. Vlajka konkurenčního AMD takto úspěšně neskončila. Se svými 120 410 vyhledáváními získala pouze 0,72% podíl.

Autor průzkumu hned na začátku vysvětluje, že jej k získání výsledků motivoval pád těžby kryptoměn přes GPU a zkrátka mu přišlo zajímavé zjistit, jaké grafické karty hráči vyhledávali v loňském roce. Data se autorovi povedlo získat pomocí nástrojů Ahrefs, SEM Rush a Google Ads.