3DCenter data o stavu na trhu grafických karet poskytuje snad od začátků problémů s jejich dostupností. Konkrétně monitoruje stav obchodů u našich západních sousedů, ceny u nás se tak od těch udávaných příliš neliší. Rozdílnosti ale určitě najdete.

Dobrou zprávou je, že se stav trhu stabilizuje. Za tři týdny se ceny opět snížily. 5% pokles ale není tak výrazný, jak mohli někteří doufat. Řada prodejců už navíc od posledního sběru dat své ceny nezměnila, což se dříve stalo zřídkakdy. Ceny se tehdy totiž upravovaly v krátkých časových intervalech.

Nvidia tedy od posledního měření cenami poklesla o 5 % a průměrně je 14 % nad doporučenou cenou. AMD pokleslo o 4 % a průměrně je na 7 % nad doporučenou cenou. Populární karty, především tedy např. RTX 3060, se ale pořád drží i přes 20 % nad doporučenou cenou.

Že se karty doporučeným cenám blíží, je sice dobře, v tomto časovém období by už ale měly být kolem 20 % pod svou doporučenou cenou. Nová série už je totiž za dveřmi a je ve hvězdách, jak se budou ceny karet chovat po jejím představení.