Posledních několik týdnů se diskutuje o nových grafických kartách pro desktop z dílny společnosti Nvidia. Zelený tým podle všeho vydá upgradované verze tří modelů ze současné generace Ada Lovelace, které nabídnou vyšší počet CUDA jader a ponesou označení SUPER.

Již od samého začátku aktuální vlny informací zdroje zmiňovaly jednotky RTX 4080 SUPER, RTX 4070 SUPER a RTX 4070 Ti SUPER. Jméno posledního modelu však znělo tak pofidérně, že o něm mnohdy pochybovali i samotní leakeři, zasvěcení do dění uvnitř společnosti. Postupně se ale ukazuje, že vydat takto podivně nazvanou grafickou kartu pro Nvidii rozhodně není problém.

O RTX 4070 Ti SUPER jsme slyšeli v rámci několika úniků, avšak ten nejnovější, za nímž stojí renomovaný insider Zed__Wang (MEGAsizeGPU), nasvědčuje tomu, že karta opravdu vyjde.

Leaker v příspěvku na sociální síti X zveřejnil návrh balení, jež náleží právě RTX 4070 Ti SUPER. Kromě obskurního názvu si nelze nevšimnout také nového loga, které oproti tomu původnímu, zvláště kvůli použití šedého podkladu, nevypadá bůhvíjak pěkně.

Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4070 Ti SUPER má dostat čip AD103-275 nebo AD102-175 disponující 8 448 CUDA jádry a 48MB L2 cache. Celková spotřeba neboli hodnota TDP by měla zůstat na stejných 285 W jako v případě klasické RTX 4070 Ti. Kapacita paměti bude podle všeho činit 16 GB a do akce se nasadí 256bitová sběrnice.

Příchod všech SUPER modelů se očekává během lednového technologického veletrhu CES 2024.