Nvidia začala mezi své partnery rozesílat novou variantu čipu AD103, která zamíří do grafických karet GeForce RTX 4080. Prvním výrobcem, který tuto skutečnost potvrdil, je Gainward, a to skrze svoje oficiální internetové stránky pro Čínu.

Nové modely budou disponovat čipem AD104-301, který má sice výrobcům umožnit snížení nákladů, ale my uživatelé bychom přesto neměli poznat rozdíl. Jak ukazuje tabulka specifikací, lišit se nebude počet CUDA jader, spotřeba a ani frekvence. Jedinou změnou je mírně rozdílný design, který si vyžádal pár změn na PCB samotné karty.

O tom, že budou vyráběny modely karet RTX 4080 s tímto levnějším čipem, už dříve na Twitteru informoval server HKEPC, jenž v tom samém příspěvku potvrdil dvě různé konfigurace čipu AD104, které se začnou vyrábět už v následujícím měsíci. Oběma z nich by měly disponovat různé modely grafických karet GeForce RTX 4070, takže je už pravděpodobně neuvidíme u karty RTX 4060 Ti, jak se nedávno tvrdilo.

Nové varianty čipů mají podle zdroje serveru Videocardz vyžadovat méně komponent, což by mohlo trochu snížit finální cenu daného modelu, ale rozhodně ne nějak výrazněji.