Seznam desktopových grafických karet nové generace z dílny Nvidie se momentálně skládá ze tří kousků, které jsou určeny spíše pro náročnější hráče/tvůrce obsahu. Na modely dostupnější pro širší veřejnost si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Podle informací serveru Videocardz by měla grafika Nvidia GeForce RTX 4070 dorazit až v dubnu.

Jak vyplývá z dokumentu, který se k redakci Videocardz dostal, na pulty obchodů model zamíří v dubnu, nicméně datum představení či pádu embarga na recenze pro novináře a influencery ještě nebylo stanoveno.

Podle dřívějších úniků lze v případě hlavní varianty karty RTX 4070 počítat s čipem AD104-250-A1, jenž disponuje 5 888 CUDA jádry. Jak tedy můžete vidět, využívá to samé, ale osekané GPU, jako najdeme v dražším a již vydaném modelu RTX 4070 Ti (aka RTX 4080 12GB). Vzhledem k tomu, že čip přítomný v RTX 4070 bude podávat horší výsledky a navíc poběží na výrazně nižších frekvencích, setkat bychom se měli zhruba s 200W spotřebou.

Karta má být dále vybavena 12GB pamětí typu GDDR6X, jež poběží po 192bitové sběrnici. Její propustnost by tedy měla být 504 GB/s.

Ačkoliv Nvidia momentálně plánuje kartu vydat v dubnu, ještě hodně se toto může změnit. Z lednových informací, s nimiž exkluzivně přišel server WCCFTECH, vyplývá, že výroba čipu AD104-250-A1 bude zahájena už v polovině tohoto měsíce.

Leaker Kopite7kimi včera navíc odhalil, že RTX 4070 bude dostupná celkově ve třech různých variantách. Jedna z nich bude dokonce vybavená čipem AD104-251-A1, ale rozdíly by měly ve finále být naprosto minoritní. Tato konfigurace nejspíš dorazí o něco později, jelikož se do výroby dostane až v březnu.