Známý server WCCFTECH dostal od svého zdroje informace o jednom z vlajkových modelů chystaných grafických karet od AMD, které jsou postaveny na architektuře RDNA 3. Jde konkrétně o kartu Radeon RX 7900 XT. Ta by měla podle všeho používat grafický čip Navi 31. Ačkoliv nepůjde o nejlepší model z řady, údajně nabídne 20 GB GDDR6 paměti.

Původně chtělo AMD vybavit tuto grafiku 24GB pamětí, ale pak se rozhodlo ke snížení kapacity na „pouhých“ 20 GB. Její čip bude pravděpodobně osekaný a nebude využit jeho plného potenciálu. Stejná situace byla k vidění i u nové řady od Nvidie – vlajková RTX 4090 poskytuje čip AD102, který ale nedisponuje plným počtem CUDA jader.

AMD sází na to, že RX 7900 XT bude vhodným soupeřem pro RTX 4090 a její výkonnější sestra, jež bude disponovat standardním čipem Navi 31, se pak případně utká o prvenství v žebříčcích s RTX 4090 Ti, pokud ji tedy Nvidia vydá.

Nové grafiky použijí jinou architekturu výpočetních jednotek. AMD použije takzvané WGP (Work Group Processors), jež budou disponovat dvěma CU (Compute Units). Počet SIMD32 clusterů však bude dvojnásobný – ze dvou se stanou čtyři, a tak jich bude v rámci jednoho WGP osm.

Konkrétně čip Navi 31 bude vybaven 48 WGP. Využije 5nm procesu od TSMC a poskytne 12 288 jader a 384bitové rozhraní sběrnice. Osekaná varianta má potom disponovat pouze 10 752 jádry a 320bitovou sběrnicí. Počet jader se tedy výrazně zvýšil, čip Navi 21 jich totiž měl jenom 5 120.

Pokud bereme v potaz samotnou spotřebu, tak budou nové grafiky určitě hltat více energie. Budou ale mnohem efektivnější, AMD se soustředí na zlepšení poměru spotřeba : výkon. V důsledku toho zřejmě budou grafiky Radeon RX 7000 úspornější než RTX 40 od konkurenční Nvidie.

Grafické karty s architekturou RDNA 3 dorazí už 3. listopadu a na trh by měly být uvedeny ještě letos.