Už v průběhu letních prázdnin se spekulovalo o grafické kartě AMD Radeon RX 6750 GRE. Jak už z názvu vypovídá, nejedná se o nový přírůstek do aktuální rodinky postavené na architektuře RDNA 3, nýbrž doplní starší katalog modelů RX 6000, jež staví na architektuře RDNA 2. Ačkoliv se dříve jednalo o pouhé drby, v současné době se leccos vyjasňuje. Čínská odnož firmy GIGABYTE totiž existenci karty potvrdila a hodlá ji uvést na trh již příští týden.

S podrobnostmi, které spatřil zahraniční server Videocardz na oficiálních stránkách GIGABYTE pro Čínu, se oproti konci srpna řada informací mění. Leaker AhnPhuH tehdy totiž uvedl, že Radeon RX 6750 GRE bude pouze přetaktovanou verzí Radeonu RX 6700, který disponuje 10GB videopamětí. Jak se ale nyní ukazuje, nebyla to pravda. Radeon RX 6750 GRE totiž přináší 12GB VRAM se 192bitovou sběrnicí.

Přestože se karta objevila v internetovém obchodu GIGABYTE, spousta klíčových detailů stále zůstává neprozrazena. Nikde se kupříkladu neuvádí specifikace grafického jádra. Aktuálně se spekuluje, že jím je Navi 22, ale kolika stream procesory disponuje konkrétní použitá konfigurace, není jasné. Videocardz nicméně hovoří o číslu 2 304. Frekvenci a spotřebu rovněž neznáme.

Radeon RX 6750 GRE bude GIGABYTE prodávat od 18. srpna. Cena by údajně měla vyjít na 2 499 jüanů, tedy v přepočtu 9 700 Kč vč. DPH. Portál Wccftech dále upozornil na fakt, že je karta již dostupná v některých hotových sestavách, které jsou k dispozici na čínském trhu. Zda bude možné kartu někdy pořídit i u nás, zůstává nejasné.