Společnost OpenAI, která je uznávána jako průkopník v oblasti umělé inteligence, se nyní potýká s kritikou ze strany uživatelů. Ti vyjadřují nespokojenost s tím, že nejnovější model společnosti, GPT-4, se stal „méně snaživým“ a „méně inteligentním“. Přestože tento model byl původně charakterizován pomalou rychlostí, vysokou přesností a značnými provozními náklady, v poslední době došlo ke zvýšení jeho rychlosti, avšak za cenu poklesu kvality. O situaci informoval server Business Insider.

Jeden z vývojářů využívajících GPT-4 například napsal, že současná verze chatbota je zklamáním. Konkrétně uvedl: ,,Současná GPT-4 je zklamáním. Je to jako měsíc řídit Ferrari, které se následně promění v otlučený starý pickup. Nejsem si jist, zda za to chci nadále platit.“

Tento pokles kvality je v ostrém kontrastu s původním nadšením, které při svém uvedení na trh vyvolal model GPT-4. Tento model byl označován za nejvýkonnější dostupný model AI, schopný zpracovávat jak textové, tak obrazové vstupy, což bylo v té době považováno za revoluční průlom.

V reakci na tyto problémy se nyní spekuluje, že OpenAI může pracovat na vytvoření několika menších modelů GPT-4. Tyto modely by měly fungovat podobně jako původní velký model, ale jejich provoz by byl méně nákladný. Takový přístup by mohl představovat nový směr vývoje umělé inteligence.