Technologický gigant Google se nedávno setkal s kritikou kvůli některým neobvyklým a nepřesným odpovědím, které poskytl jeho nový nástroj AI Overviews, který je nyní dostupný všem uživatelům ve Spojených státech. Liz Reid, vedoucí Google Search, vysvětlila v blogovém příspěvku, že společnost zavedla bezpečnostní opatření, aby se zabránilo podobným chybám a zlepšila přesnost odpovědí.

Reid bránila Google a upozornila, že některé z obrázků s odpověďmi AI, které se šířily virálně na internetu, jako tvrzení, že je bezpečné nechat psy v autě, jsou falešné. Skutečný byl snímek s odpovědí na otázku „Kolik kamenů bych měl sníst?“, kde Google poskytl odpověď založenou na satirickém obsahu jednoho z webů. „Předtím, než tyto snímky získaly na popularitě, prakticky nikdo na Google takovou otázku nekladl,“ vysvětluje Reid.

Reid také zmínila, že AI Overviews lidem radilo použít lepidlo k připevnění sýra na pizzu na základě obsahu získaného z fóra. Přestože fóra mohou nabízet informace z první ruky, mohou vést i k méně užitečným radám. Google nyní implementoval ochranná opatření založená na nedávných pozorováních, včetně úpravy své AI pro lepší detekci humoru a satiry a omezení začleňování odpovědí generovaných uživateli.