Viceprezident společnosti Google, Prabhakar Raghavan, uvedl, že společnost v roce 2021 investovala 26,3 miliardy dolarů (více než 600 miliard korun), aby si udržela svou pozici hlavního vyhledávače a přilákala uživatele. Tuto informaci přinesl zpravodajský server Bloomberg. Je obecně známo, že většina těchto finančních prostředků byla určena společnosti Apple. Google dlouhodobě spolupracuje s Applu a platí mu za to, aby byl Google nastaven jako výchozí vyhledávač na zařízeních iPhone, iPad a Mac.

Ačkoli Raghavan nespecifikoval, kolik přesně Google zaplatil cupertinskému konkurentovi, zpravodajský portál CNBC cituje odhady finanční poradenské firmy Bernstein, podle kterých by mohla částka, kterou Google v roce 2021 vyplatil Applu za udržení svého postavení jako výchozího vyhledávače, dosáhnout až 19 miliard amerických dolarů (440 miliard Kč).

V kontextu probíhajícího antimonopolního procesu, který proti Googlu vede americké ministerstvo spravedlnosti, Raghavan svědčil o tom, že příjmy Googlu z reklamy ve vyhledávání v roce 2021 dosáhly 146,4 miliardy dolarů. Tato částka ukazuje, jak významnou investici společnost vynaložila na udržení své dominantní pozice. Potvrdil, že tato investice byla klíčová pro přilákání uživatelů.

Soudní dokumenty dále odhalily, že v roce 2014 činily příjmy Googlu z vyhledávání 47 miliard dolarů, zatímco náklady na udržení pozice výchozího vyhledávače byly 7,1 miliardy dolarů.