Výkon současného internetu nám sice umožňuje hledat léta staré informace a události, znamená to ale bohužel také, že jednou nahrané osobní údaje ze sítě nejspíš nikdy nezmizí. Omezování viditelnosti takového obsahu je klíčové, přesně na to se pak Google rozhodl znovu podívat.

Už roky můžete požádat o odstranění z vyhledávání u stránek, jejichž obsahem jsou třeba čísla kreditních karet použitelná k bankovním krádežím, fotky podpisů nebo lékařské zprávy. Google podle všeho schválil asi 13 % takových žádostí a tyto stránky z vyhledávání zmizely.

Nově budete moct požádat i o odstranění osobních kontaktních informací, jako je číslo mobilního telefonu, e-mailová adresa nebo fyzická adresa domu. Nahlásit bude možné i stránky sdílející přístupové údaje; kradené účty předplacených služeb tak snad budou minulostí.

Stránka bude stažena v případě, že jste ji nahlásili správně a oznámená URL adresa spadá pod nové podmínky Google. Tyto podmínky například vyřazují možnost odstranit stránky jinak prospěšného média a vládní stránky, kde by některá data mohla být zveřejněna.

Zásah Googlu ale data z internetu neodstraní, na to byste museli kontaktovat poskytovatele hostingu. Ve výsledcích vyhledávání je ale neuvidí uživatelé nejpoužívanějšího vyhledávače, což může pomoct alespoň částečně.