Google se chystá přesunout část výroby populárních chytrých telefonů do Indie. Po pozitivních odezvách od tamní konzumentů se firma rozhodla zahájit místní výrobu, aby lépe oslovila místní zákazníky a posílila svou tržní pozici v oblasti mobilních telefonů.

V souladu s kampaní Make in India spustí Google v roce 2024 v Indii produkci modelu Pixel 8. Jde tak po stopách konkurenčního Applu, jenž do nejlidnatější země světa přesunul část výroby iPhonů a sluchátek AirPods. Aby se tento záměr uskutečnil, společnost Google hodlá navázat partnerství s předními globálními výrobními společnostmi.

Rick Osterloh, senior viceprezident oddělení pro zařízení a služby, na akci s názvem Google for India uvedl: „Indie je pro nás klíčovým trhem pro řadu Pixel a jsme pevně rozhodnuti nabízet indickým zákazníkům to nejlepší z našich hardwarových a softwarových řešení.“ Přitom zdůraznil, že spolupráce s lokálními i globálními partnery v oblasti výroby Pixel telefonů je zásadním ukazatelem závazku Googlu vůči Indii.

V blízké budoucnosti chce Google investovat do indického trhu více než 10 miliard amerických dolarů (více než 230 milionů korun), což bude mít určitý dopad na digitální ekosystém země.

Kromě svých ambiciózních výrobních plánů Google také odhalil řadu nových iniciativ pro indický trh. Jednou z nich je nabídka předem schválených úvěrových limitů pro uživatele služby Google Pay v partnerství s bankami. Dále byla představena aplikace "a." vytvořená ve spolupráci s mediálním domem Axis My India, která poskytuje informace o sociálních programech, možnostech zaměstnání a zdravotních benefitů.