Technologický gigant Google, ve své neustálé snaze posilovat kapacity v oblasti umělé inteligence, odhalil své nové špičkové hardware zařízení. Na nedávné konferenci I/O 2024 byla prezentována šestá generace Trillium TPU (Tensor Processing Units), která slibuje značné zvýšení výpočetního výkonu a efektivity. Společnost zároveň oznámila, že v roce 2025 uvede na trh servery poháněné architekturou NVIDIA Blackwell, které mají značně vylepšit výkon v oblasti výpočetní techniky.

Podle nedávného blogového příspěvku Google mohou nové Trillium TPU dosáhnout až 4,7násobného zvýšení špičkového výpočetního výkonu ve srovnání s předchozí generací, přičemž došlo ke zdvojnásobení kapacity HBM (High Bandwidth Memory) a šířky pásma počítačového propojení. Vylepšení umožňují společnosti Google efektivněji provozovat své AI modely a aplikace. Kromě toho jsou nové TPU o 67 % energeticky účinnější, což usnadňuje jejich masové nasazení v datových centrech.

Kromě TPU, Google rovněž zapracoval architekturu NVIDIA Blackwell do svého arzenálu AI, což naznačuje strategii firmy posunout výpočetní výkon na zcela novou úroveň. Produkty Blackwell jsou zatím na trhu vzácné, což ukazuje na exkluzivní vztahy NVIDIA s vybranými klienty.