Kvantové počítače jsou teoreticky schopné výpočetní rychlostí daleko překonat ty současné. V rámci sekund by mohly řešit úlohy, které by dnešním superpočítačům trvaly třeba i stovky tisíc let. Zatímco současné počítače pracují s informacemi jako s jedničkami a nulami (bity), ty kvantové mohou využít takzvané superpozice, kdy může daná informace být jedničkou i nulou zároveň (qubity).

Teoretickým představám se snaží přiblížit věci hned několika velkých firem. Jednou z nich je Google, z jehož dílen teď vyšla studie, která ohlašuje průlom ve vývoji kvantových počítačů. Googlu se totiž alespoň částečně podařilo vyřešit jeden z hlavních problémů technologie: její chybovost.

Současné kvantové počítače totiž často ztratí informaci při přechodu qubitů z kvantového stavu. Už od devadesátých let se tak vědci snaží vytvořit systém, který by chybné výsledky výpočtů našel a nechal je přepočítat. Dosavadní pokusy ale nakonec vytvořily ve výpočtech více chyb, než se jim povedlo jich vyřešit.

Google se teď chlubí tím, že tento dlouho nepokořený milník zdolal a vytvořil systém korekce chyb, který jejich počet opravdu snižuje. „Když mají všechny součásti vašeho systému dostatečně nízkou chybovost, korekce chyb ve výpočtech je najednou možná,“ řekl na tiskové konferenci spoluautor nové studie Hartmut Neven.

Nová technologie ale podle Nevena „nestačí, musíme se dostat na absolutně nízkou chybovost.“ Dodal také, že je před nimi ještě mnoho práce. Přesto je právě problém opravy chyb výpočtů podle dalšího z autorů studie „nejdůležitější technologie pro budoucnost kvantové výpočetní techniky.“

Google v roce 2019 ohlásil, že jeho kvantový počítač Sycamore za 200 sekund vypočítal úlohu, která by součaným superpočítačům trvala 10 000 let. Čínští vědci ale tento výrok zpochybnili s tím, že by podle nich superpočítač dokázal Sycamore porazit.

Nový průlom by mohl Googlu zajistit náskok nad IBM, které se rovněž o vývoj použitelného kvantového počítače snaží.