Po předchozím dni, který byl na konferenci Google I/O plně věnován integraci umělé inteligence do široké škály produktů, přišla na řadu prezentace novinek pro Android. Společnost Google v rámci uvedení druhé bety Androidu 15 představila řadu bezpečnostních novinek v mobilním softwaru pro rok 2024. Mezi hlavní novinky patří AI-powered detekce krádeže, ochrana proti podvodům v Google Play a další vylepšení.

Nová funkce zvaná Theft Detection Lock využívá umělou inteligenci k předpovídání krádeží telefonů a jejich následnému zabezpečení. Google tvrdí, že algoritmy jsou schopné rozpoznat pohyby spojené s krádeží, jako je rychlé uchopení telefonu a útěk, jízda na kole či odjezd autem. Pokud telefon s Androidem 15 rozpozná takovou situaci, okamžitě se uzamkne, což znemožní zloději přístup k datům uživatele.

Pro případy, kdy dojde ke krádeži telefonu bez aktivace funkce Theft Detection Lock, Google zavádí funkci Remote Lock. Ta umožňuje uživatelům rychle zamknout své zařízení z jakéhokoliv jiného zařízení pouze pomocí telefonního čísla a po dokončení rychlé bezpečnostní výzvy. Opatření je navrženo tak, aby předešlo situacím, kdy uživatelé ztratí telefon nebo se jim dostane z rukou a nemají přístup k heslu svého Google účtu pro využití funkce Najít mé zařízení.