Letošní série vlajkových lodí od Googlu, označená jako Pixel 8, konečně přinese nový procesor Tensor G3, od něhož se očekává vyšší výkonnostní posun. Řada Pixel 9, která by měla dorazit v příštím roce, nám ale takovou radost bohužel neudělá. Disponovat má sice o něco rychlejším Tensorem G4, avšak mezigenerační zlepšení rozhodně nebude takové, že by nad ním jeden žasnul.

S novými informacemi přichází známá leakerka Kamila Wojciechowska, jež od svého zdroje uvnitř Googlu dostala spoustu informací o budoucím vývoji čipů. Dříve se předpokládalo, že čipset uvnitř smartphonů Pixel 9 bude zajímavým kouskem, protože si jej Google navrhne kompletně navrhne sám a nebude spolupracovat se Samsungem. Realita je ale nakonec trochu jiná.

Čip zvaný Redondo, tedy ono první zcela vlastní SoC od Googlu, se nakonec do série Pixel 9 vměstnat nestihne, a tudíž se firma bude muset spolehnout na trochu skromnější řešení – takzvaný Zuma Pro.

Tensor G4 tak bude pouze mírně vylepšenou variantou Tensoru G3, jenž nese označení Zuma a objeví se v modelech Pixel 8 a Pixel 8 Pro už v příštím měsíci. Situace bude podobná jako u prvních tensorů – Tensor G1 (Whitechapel) byl později nahrazen Tensorem G2 (Whitechapel Pro), jenž také nebyl bůhvíjak velký výkonnostní skokan.

Ze zprávy od Wojciechowské vyplývá, že se na vývoji Tensor G4 (Zuma Pro) opět podílí Samsung. V mezičase už ale Google připravuje zcela vlastní SoC s kódovým označením Laguna Beach, jenž dorazí v roce 2025. Redondo se přitom na trh podle všeho nikdy nedostane a namísto toho zůstane pokusným králíkem Googlu – Laguna Beach má pak převzít velké množství jeho konstrukčních prvků.

S čipy a jejich kódovými to tedy nakonec vypadá přibližně takto:

ČipsetKódové označeníSérie telefonůRok vydáníSpolupráce Samsungu (ano/ne)
Tensor G3ZumaPixel 82023Ano
Tensor G4Zuma ProPixel 92024Ano
Tensor G5?Laguna BeachPixel 10?2025Ne
-RedondoPouze pro interní účelyPouze pro interní účelyNe

Ukončení spolupráce se Samsungem bude pro Google pochopitelně představovat spoustu práce navíc. V prvé řadě si bude muset najít dodavatele takzvaných IP bloků neboli logických jednotek, které v čipsetech plní specifické účely (grafický nebo zvukový akcelerátor, USB řadič apod.). Popřípadě si může některé z nich navrhnout sám. Dále se ale bude muset poprat se softwarem, jehož velkou část bude nutné napsat celou od začátku. V neposlední řadě bude muset řešit komunikaci se slévárnami typu TSMC, aby bylo čipy vůbec možné vyrobit.

Google zkrátka čeká dlouhá cesta k úspěchu a jsme zvědavi, jak si povede. Doufáme však, že oproštění od Samsungu dopadne co nejlépe, neboť aktuální Pixel telefony za ostatními vlajkovými loděmi ve výkonu zkrátka zaostávají.