Nedávno jsme se dozvěděli, že série smartphonů Google Pixel 8 využije nový čipset Tensor G3, který nabídne výrazná zlepšení oproti současnému Tensor G2. Výkon procesoru ale není jedinou oblastí, již Google hodlá posunout na vyšší úroveň. Parádních změn se totiž údajně dočkáme i v oblasti fotoaparátů.

Telefony Google Pixel vždy patřily v oblasti fotografování a pořizování videí mezi špičku, ačkoliv to o sobě nikdy nedávaly přímo vědět. Výrobce je totiž neprezentoval jako fotomobily a nemohli jsme u nich vidět ani nějaké šíleně vysoké počty megapixelů. Velké zásluhy na tom měl zejména čipset, i když je pravda, že v posledních letech se stala brzda ze senzorů jako takových. S nadcházející generací oblíbených mobilů se pomyslná kletba konečně prolomí.

Informace o kamerové výbavě série Google Pixel 8 získala díky svému zdroji uvnitř Googlu známá leakerka Kamila Wojciechowska, jež o nich dává světu vědět e spolupráci se serverem Android Authority.

Nejvýraznějším zlepšením oproti předešlým modelům bude přechod ze senzoru ISOCELL GN1 na ISOCELL GN2 v případě hlavního fotoaparátu. To ve finále přinese hned několik zlepšení – GN2 je větší, což mu umožní zachytit až o 35 % více světla, a navíc se bude schopen lépe vyhnout pořízení rozmazaných snímků díky rychlejší závěrce. Videa dovede nahrávat v rozlišení 8K při 30 snímcích za sekundu nebo 4K při 60 snímcích.

ISOCELL GN2 bude v případě standardního Pixelu 8 doprovázet 12Mpx ultra širokoúhlá kamera, využívající senzor Sony IMX386. Dražší Pro model mezitím využije 64Mpx ultra širokoúhlý snímač Sony IMX787 a exkluzivně dostane 48Mpx teleobjektiv.

Smartphony Google Pixel 8 budou s nejvyšší pravděpodobností vydány letos na podzim a po jejich boku se údajně dočkáme i nové generace hodinek Pixel Watch. I ta přinese žádaná zlepšení, o kterých jsme vás samostatně informovali zde.