Když telefony a tablety přešly z micro USB na USB-C, otevřely se dveře novým možnostem. Zajímavě jich například využívá Samsung se svou funkcí DeX, která umožňuje proměnit podporovaná zařízení, zejména smartphony, v mini počítač připojením k externí obrazovce. Brzy by se k tomuto jihokorejskému výrobci mohl připojit další technologický gigant – Google.

Tato kalifornská společnost, proslulá zejména pro svá softwarová řešení a pokroky v oblasti internetového vyhledávání, má aktuálně v přípravě novou řadu vlajkových smartphonů označenou jako Pixel 8. Ta se má pochlubit zbrusu novým čipsetem a lepším fotosenzorem, čímž by teoreticky zase mohla trochu dohnat ztrátu na současné vlajkové lodě. A vyšší výkon procesoru by mohl v kombinaci s povolením video výstupu přes USB-C odemknout zcela nové možnosti.

Po celém světě se najde nespočet uživatelů, kteří by rádi využili svůj špičkový telefon i pro kancelářskou práci. Na malé obrazovce se ale s tabulkami nebo komplexními textovými dokumenty nepracuje zrovna dobře, a tak by jim prospělo právě připojení monitoru, klávesnice a myši. Zdroj serveru Android Authority uvnitř Googlu naštěstí přinesl zprávu o tom, že Pixel 8 a Pixel 8 Pro budou přesně touto schopností disponovat. Minimálně tedy zčásti.

Android Authority zmiňuje technologii nazvanou „USB DisplayPort alternate mode“, která by umožnila připojení monitoru k novým Pixelům. S nejvyšší pravděpodobností by byly podporovány i myši a klávesnice, což by umožnilo transformaci telefonu v plně funkční počítač, vhodný pro méně náročné úlohy.

Tuto skutečnost potvrzuje i objev známého novináře zabývajícího se Androidem, Mishaala Rahmana, který o skutečnosti informoval už 9. června.