Americký technologický gigant Google oznámil významné partnerství se společností Holocene, jehož cílem je podpořit technologii přímého zachycování vzduchu (Direct Air Capture – DAC) pro efektivnější odstraňování oxidu uhličitého (CO2) z atmosféry. Google jde tak cestou k udržitelnosti a jeho plánu dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2030.

V rámci dohody v hodnotě 10 milionů dolarů bude Google nakupovat uhlíkové kredity od Holocene za 100 dolarů za každou tunu odstraněného oxidu uhličitého. Cena odpovídá cíli stanovenému americkým ministerstvem energetiky, které požaduje, aby přímé zachycování vzduchu dosáhlo této cenové úrovně, aby se technologie stala životaschopnou v boji proti globálním emisím.

Technologie přímého zachycování vzduchu funguje tak, že extrahuje CO2 ze vzduchu, zahušťuje jej a následně ukládá do podzemních zásobníků, kde nemůže ovlivňovat klima. I když se tento proces jeví jako slibný, ukázalo se, že je finančně nákladný a obtížně škálovatelný.

Google však věří, že investice do Holocene umožní společnosti nejen zachytit 100 000 tun CO2 do počátku 30. let 21. století, ale také přispěje k vylepšení a rozšíření této technologie pro širší využití v boji proti klimatickým změnám.