Na nedávné konferenci Google I/O se technologický gigant Google zaměřil na umělou inteligenci a projekt Gemini, ale nezapomněl ani na další oblasti. Mezi nimi je i nové tlačítko, které uživatelům během platby umožní požádat někoho jiného o zaplacení aplikace nebo položky v aplikaci. Funkce by mohla snížit počet nedokončených nákupů, ale zároveň přinést i některé komplikace.

Google Play je totiž domovem milionů aplikací a her, z nichž mnoho je zdarma, ale existují také prémiové a placené aplikace, které jistě stojí za stažení. Bezplatné aplikace často vydělávají na reklamách nebo nabízejí předplatné, zatímco hry mohou generovat příjmy prostřednictvím mikrotransakcí. Nové tlačítko pro požádání o platbu třetí stranou by mohlo ovlivnit, jakým způsobem uživatelé nakupují, a zároveň poskytnout vývojářům nové možnosti pro monetizaci.

Nová funkce by mohla usnadnit proces nákupu a zvýšit počet dokončených transakcí, což by bylo přínosné pro uživatele i vývojáře. Na druhou stranu může také přinést určité výzvy, pokud bude zneužívána nebo dojde k nedorozuměním mezi uživateli. Vývojáři tak budou muset pečlivě zvažovat, jak tuto funkci integrovat do svých aplikací.